Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar la copii

Sachin-Sachdev.png

Vrei ca micuțul tău să aibă dinți albi, drepți și un zâmbet cuceritor? Ei bine, aparatul dentar mobilizabil (placa dentară) este un instrument eficient în acest sens. Trebuie să știi că acest aparat ortodontic acționează atât la nivel osos, cât și dentar, fiind folosit pentru corectarea poziției dinților pe arcada dentară.

De la ce vârstă este recomandat aparatul dentar mobilizabil la copii?

Aparatul dentar mobilizabil este recomandat de la varsta de 6 ani, atunci când încep să iasă dinții permanenți. În cazuri excepționale, cum ar fi mușcătura inversă se face placă și mai devreme, chiar din timpul dentiției de lapte.

Cum îngrijim acest aparat dentar?

Din momentul în care copilul tău a început să poarte un aparat dentar mobilizabil, este foarte important să respectați câteva reguli pentru îngrijirea lui corectă!

  • Igiena aparatului dentar se face de două sau trei ori pe zi – odată cu spălarea dinților. Aparatul dentar se spală bine cu pasta și peria de dinți cel puțin 3 minute.
  • Atunci când copilul nu îl poartă, aparatul se pastrează într-o cutiuță specială, pentru a evita deteriorarea sau îndoirea elementelor acestuia.

Odată ce aceste reguli vor fi respectate cu strictețe, în mare parte, nu există riscul apariției infecțiilor la nivelul mucoasei bucale sau alte probleme.

Cum obișnuim copilul cu acest aparat?

Acomodarea copilului cu placa dentară durează 2-3 zile. Micuțul poate avea salivație sporită și ar putea să-i fie dificil să comunice. Nu trebuie să vă faceți griji! Este ceva temporar și va trece în scurt timp. De aceea se recomandă folosirea unor bomboane, pe care copilul să le savureze și în același timp să diminueze disconfortul. Pentru a îmbunatăți vorbirea, copilul trebuie să citească cu voce tare un text de câteva ori. Astfel, el se va obișnui treptat cu noul accesoriu medical din guriță.

Cum alimentăm copilul?

Mai mult decât atât, alimentația copilului nu suferă modificări. Unica restricție este să nu se alimenteze în timp ce aparatul se află în cavitatea bucală.

Atenție! Odată cu vârsta, problemele dentare devin mai complicate și pot apărea chiar schimbări la nivel osos, dacă nu sunt tratate la timp.  Iată de ce este foarte importat să facem controale la medicul ortodont încă din fragedă copilarie. Acest specialist va urmări erupția dinților, dezvoltarea echilibrată a grupelor musculare, obținerea și menținerea echilibrului între bazele osoase maxilare.

Atât în timpul alimentației naturale, cât și în timpul alimentației artificiale este foarte importata pozitia copilului și/sau a recipientului pentru lapte, care nu trebuie să exercite presiune asupra mentonului. În acest mod, pot fi combătute obiceiurile vicioase, ca sugerea degetului sau respirația orală.

Creșterea și alinierea corectă a dinților este foarte importantă pentru că influențează dicția, forma feței și a zâmbetului, funcțiile de deglutiție și mușcătură și sănătatea copilului în general.

All rights reserved.